23 Ocak 2012 Pazartesi

Dünyanın en büyük 5 stadyumu

Futbol stadyumları yüzlerce taraftarın dünyanın en güzel oyununa tanıklık ettiği eğlence, tutku ve kutlamanın sahneleridir. Kapasite bakımından en büyük statlara baktık ve mühendislik ve mimari mucizelerine hayran kaldık. Futbol stattları bazında özel bir liste oluşturmak için sadece futbol oynanan statları inceledik. Bu yüzden Kuzey Kore'deki May Day Stadı listede bulunmuyor.
#1 Salt Lake (Kolkata, Hindistan) 
Kapasite : 120.000
1984'te inşa edilen stad Yuva Bharati Krirangan olarak da biliniyor. Bir çok spor yapılıyor bu statta ama en çok futbol müsabakalarına ev sahipliği yapıyor. East Bengal ve Mohun Bengal gibi hint takımlarının yanı sıra Milli Takım maçlarına da ev sahipliği yapıyor. Arjantin ve Venezuela burada tarihi bir hazırlık karşılaşması oynamıştı. Alman efsanesi Oliver Kahn'ın veda maçı da bu statta gerçekleşti.
#2 Estadio Azteca (Mexico
Kapasite : 105.000
Açıldığı 1966 yılından bu yana futbol tarihinin altın anlarına tanıklık etti Estadio Azteca. 3 büyük turnuvada dünya futbolunun merkezi oldu, 1968 Yaz Olimpiyatları, 1970 ve 1986 Dünya Kupası. 1970'te İtalya'nın Batı Almanya'yı yarı finalde yendiği "Yüzyılın Oyunu" bu statta oynandı. 1986'da Maradona'nın çeyrek finalde İngiltere'ye karşı attığı "Yüzyılın Golü" olan Tanrı'nın Eli'ne de bu stad ev sahipliği yaptı. Club America şu an bu stadı iç saha maçları için kullanıyor.
#3 Azadi (Tahran, İran)
Kapasite : 100.000
Futbol oynanacak en korkutucu ve en ilham verici statlardan biri olan Azadi Stadı, İran Milli Takımı'na, Persepolis FC ve Esteghal FC'ye ev sahipliği yapıyor. 1974 Asya Oyunlarına ev sahipliği yaptı ve Orta Doğu'da bulunan en büyük stad konumunda.
#4 Camp Nou (Barselona, İspanya)
Kapasite : 99.354
Şüphesiz ki dünyadaki en ünlü statlardan biri, çünkü dünyanın en büyük ve en başarılı kulüplerinden biribe ev sahipliği yapıyor. FC Barcelona. Stad tam kapasite dolduğunda, stattdaki atmosfer resmen heyecan verici oluyor. Bu statta Johan Cruyff'lar, Luis Figo'lar, Lionel Messi'ler sahne aldı. Camp Nou'da Manchester United ölüp ölüp dirildiği son dakikalarda 98-99 Şampiyonlar Ligi kupasını kazanmayı başarmıştı.
#5 Soccer City (Johannesburg, Güney Afrika)
Kapasite : 94.700
2010 Dünya Kupasının ana meydanı olan Soccer City açılış serenemonisi ve final maçlarının yanı sıra grup ve eleme maçlarına da ev sahipliği yaptı. Dizaynı "Afrika Çanak"ından esinlenerek yapıldı zaten stadın takma ismi de "The Cabalash". Kaizer Chefs ve Milli Takım'a ev sahipliği yapıyor.


1 yorum:

Semih Tali dedi ki...

ellerine sağlık, güzel yazı olmuş.