18 Ocak 2012 Çarşamba

STSL'deki en iyi 10 kaleci

Kimsenin geçmek istemediği mevki. Aslında futbolcunun abdalı kaleci olur. Mahallede hep en şişkolar ve ya topa vuramayanlar geçek kaleye. Bilmezler ki kalecilik güzel maç olduğunda çoğu mevkiden daha zevklidir. Tamam  abartmayayım en azından defanstan daha zevkli diyebilirim. Çok geçtim kaleye. Zevk aldığım maç sayısı çok fazla. Çünkü kaleye geçilecek maç ile kaleye geçilmeyecek maçı ayırt ediyorum. Kalecilik yalnızlıktır. Kalecilik fatura sahibi olmaktır. Golcü 10 tane kaçırır 1 tane atar kraldır ama kaleci 10 tane kuratıt 1 tane yer rezildir. Fatura ona kesilir yani. Kaleciden de anladığımı düşünürüm tecrübemden ötürü. Yabancı 3 kaleci deseler bir çırpıda David Seaman, Lev Yashin ve Peter Schmeichel derim. Yerli say deseler Rüştü Reçber, Volkan Demirel ve Engin İpekoğlu derim. Ayrıcı bence şu an dünyadaki  en iyi 10 kaleciden ikisini izliyoruz. Volkan ve Muslera. Gel gelim güzide ligimizde şu an yalnızlıklarını yaşayan kalecilerimize. Sizle için kendi gözlemlerimden yola çıkarak seçtiğim 10 ismi kısa kısa yazıyorum.
10 - Kenan Hasagiç
2007 yılından bu yana İBB'nin kalesini koruyor. İlk geldiği günden bu yana kendinden çok söz ettirdi Hasagiç. Özellikler teke tek kaldığı pozisyonlardaki becerisi ile benim dikkatimi çekiyor. Kısa mesafeden gelen toplarda başarısı çok yüksek. Refleksi ile bazen şaşırtabiliyor. Özellikle 09-10 sezonunda çok iyi maçlar çıkarmıştı. Hali hazırda Bosna Hersek kalesinin 1 numarası konumunda.
9 - Rüştü Reçber
Tam bir yaşlı kurt. Bu yazıyı 2-3 sene önce yazsam ilk 3, 5-6 sene önce yazsam 1. olurdu listede. Ancak yaşlılığından dolayı biraz geriledi. Kaleciliğini anlatmam biraz hadsizliğimden olur. Yapmayacağım. Rüştü'yü hepimiz çok iyi tanıyoruz. Olmadık golleri yer, hiç kurtarılamayacak golleri de sanki çocuk oyuncağıymış gibi kurtarır. Takımdaki ağabeyliği en çok hoşuma giden yönlerinden. Kariyerinde kısa süre olmasına rağmen Barcelona dönemi dahi var. Kızdığım bir nokta ise kariyerinin son anlarında futbolu Fenerbahçeli Rüştü olarak bırakmak varken sadece Rüştü olarka bitirecek olmasını sağlayacak Beşiktaş transferi.
8 - Onur Kıvrak
Şenol Güneş'in ellerinde bir yıldıza dönüştü. Trabzonspor'un geçen sezon Fenerbahçe ile girdiği şampiyonluk yarışında payı büyük olan futbolculardan ve Fenerbahçe'nin Bursaspor'a kaybettiği şampiyonlukta son maçta ortaya koyduğu performans ile kendinden söz ettirdi. Benim için en çarpıcı özelliği canını dişine takarak oynaması ve uzaktan şutlardaki becerisi. Yaşadığı sakatlık sonrası eldivenleri Tolga'ya kaptırdığını da unutmadan ekleyelim.
7 - Zydrunas Karcemarskas
Karce 2009'dan beri ülkemizde. İlk 2 senesin muhteşem işler çıkartmıştı. Antep ile karşılaşan takımların maç boyuncu karışılaştıkları en büyük sıkıntılardan biri Karce. Özellikle top ceza sahası içindeyken açı kapatma özelliği bence muazzam.
6 - Saso Fornezzi
Fornezzi şu sıralar baktığımızda pek ışık vermiyor. Formsuzluk hat safhada. Orduspor ile lige muhteşem bir giriş yapmıştı. O sıralarda kendinden çok söz ettirdi. Refleksleri üst düzey.
5 - Tolga Zengin
Tolga Zengin geçen sezon Onur sakatlandıktan sonra ben dahil bir çok kişi böyle bir performans beklemiyordu. İstatistiklere baktığımızda da bizi destekleyen veriler vardı. Ancak Tolga resmen çok büyük oynuyor formayı kaptığından beri. Bunda Şenol Güneş'in etkisi büyük.
4 - Scott Carson
İngiltere Milli Takımı'nın Britanya dışındaki tek oyuncusu. Bu bile ülkemiz adına gurur verici bir olay. Bursaspor'un son dönemde yakaldığı çıkışta etkisi büyük. İlk yarı istenilene en yakın performansı sergileyenlerden biriydi. Kariyerinde Liverpool takımının oluşu bile listede ilk 5e sokar Carson'u.
3 - İbrahim Sehiç
Mersin İdman Yurdu'nun bu sezon açık ara en iyi transferi. Skora etkisi çok büyük. Konturpiyede kalacağını düşündüğümüz zamanlarda bile olağanüstü bir refleks ile topa müdahale etmeyi başarıyor. Hele deplasmanda bir Bursaspor maçı var ki dillere destan. 90+4'e kadar çıkardıpı topun haddi hesabı yok. Keza bir çok maç var böyle. Dökülen MİY defansını resmen o kurtarıyor. Sehiç ile ilgili küçük bir anı paylaşalım. Juventus Sehiç'i istiyor Zeljeznicar'dayken. Sehiç o gece uyuyamıyor heyecandan ancak Kulüp başkanının verilen ücreti beğenmeyip reddediyor.
2 - Fernando Muslera
Eli küçük kaleciden kaleci olmaza kadar getirdiler lafı ancak Musleara Copa America'da kendini kanıtlamıştı zaten. Zamanlaması ve yer tutuşu gerçekten çok iyi. Ancak maça kötü başlarsa kötü bitiriyor. Keza iyi başlarsada bütün maç iyi gidiyor. Bu sezon toplam 12 şut kurtarmış. Kalede güven veriyordur takımına. Dünyadaki en iyi 5 10 kaleciden biri benim için.
1 - Volkan Demirel
Bence Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden biri. Dünyada şu an ilk 5-10 isimden biridir. Milli takım ve Fenerbahçe'de başardıkları ortada. Tek tek özelliklerini anlatmak bile aslında biraz saçma olur. Penaltı kurtarışlarında ki başarısı yüksek. Köşeye giden toplardaki rahatlığı da cabası. Resmen poz verecek hareketleri yapmak için bile zaman buluyor.



1 yorum:

Adsız dedi ki...

Volkan birtek poz veriyor zaten. Son milli maclarda gorduk dunyanın sayılı kalecisini.